DefragglerDefraggler er ett gratis defragmenteringsprogram laget av Piriform, samme firma som har laget de anerkjente gratisprogrammene CCleaner og Recuva.

Defragmentering av harddisker

Kjører du Windows bør du kjøre defragmentering av harddisken(e) en gang i blant. Grunnen til dette er rett og slett at om du ikke gjør det vil harddisken(e) etterhvert bli så fragmenterte at det vil gå utover datamaskinens ytelse.

Defragmentering går i korte trekk ut på å la harddisken reorganisere data, dette hovedsaklig for at leserhodene slipper å bevege seg unødvendig mye for å lese en enkel fil. Som du kanskje skjønner hjelper det ikke å defragmentere flashbaserte lagringsenheter i og med at de ikke har bevegelige deler.

Defraggler i bruk

Selve programmet er veldig lett i bruk. Eneste problemet, som med alle andre defragmenteringsverktøy er at det ofte tar litt tid å defragmentere harddisken om den er kraftig fragmentert. Grunnen til dette er rett og slett at det er store mengder data som må flyttes, så selv med dagens relativt raske harddisken kan denne operasjonen ta opptil flere timer.

Defraggler

Slik går du frem:

  1. Kjør Defraggler
  2. Velg så hvilken partisjon du ønsker å defragmentere
  3. Trykk på “Defrag”
  4. La datamaskinen stå å jobbe til den er ferdig
  5. Gjenta punkt 1 – 4 til alle partisjonene er defragmenterte

Vanskeligere var det altså ikke, framgangsmåten forutsetter selvfølgelig at du har lastet ned Defraggler og installert det. I tillegg til defragmenteringen er det mulig å sjekke harddisken(e) for feil. Denne funksjonen finner du under “Action” -> “Advanced” -> “Check Drive for Errors”

Resultatet

Selv om jeg ikke på noen måte har målt resultatene på en vitenskapelig måte, kan jeg si at datamaskinen virker en smule raskere etter å ha kjørt Defraggler. Dette selv om jeg kjørte Windows XP sitt innebygde defragmenteringsverktøy like før jeg kjørte Defraggler. I tillegg er det mange som opplever at defragmenteringen aldri blir helt ferdig om de bruker det innebygde verktøyet, dette trenger man ikke å bekymre seg over når man bruker Defraggler.

Konklusjon

Alt i alt er Defraggler ett “must have” for windowsbrukere om du spør meg. Det finnes selvfølgelig andre alternativ der ute, men ingen av de andre defragmenteringsprogrammene jeg har prøvd som er gratis har fungert like bra som Defraggler, ikke minst være like lett i bruk.

Comments

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *