Google Earth introI denne artikkelen skal vi ta en gjennomgang av gratis programmet Google Earths funksjoner og muligheter. Vi skal se på ting som hvordan å få værmeldingen i Google Earth og se byer i 3D. Og slik som med mange andre artikler her hos oss, har vi valgt å inkludere en videosnutt som viser Google Earth i aksjon.

Google Earth støtter Windows, OS X og Linux, altså burde du ikke ha noe problem med å få kjørt programmet. Språk er heller ikke noe problem, Google Earth er nemlig oversatt til norsk.

For en hjemmebruker passer gratisutgaven av Google Earth, men vil du ha mer avanserte funksjoner som muligheten til å koble til GPSen bør du vurdere å oppgradere til Google Earth Plus.

Hovedbruken

Google Earth ble hovedsaklig utviklet for å la folk studere jorden fra datamaskinen, men dette har blitt utvidet til blant annet og inkludere muligheten for å utforske andre galakser på himmelen.

Værvarsel

Lyst til å ha ett værkart lignende det de har på TV?

Google støtter nemlig KMZ filer, en filtype som lar deg legge til lag. Slike lag kan inkludere 3D modeller, beskrivelser eller bilder.

Yr.nos KMZ kan du laste ned ved å gå inn på denne siden.

Filen vil så bli åpnet i Google Earth hvor du må velge om du vil at laget skal være aktivt. Det står en grundigere beskrivelse på siden du laster ned KMZ filen fra, men resultatet ser du på bildet til høyre.

3D bygniner

Har du lyst til å legge ut huset ditt i 3D på Google Earth? I så fall er ikke det noe problem, men du bør kunne bruke Sketchup som vi har skrevet om tidligere.

Kan du ikke å bruke Sketchup så kan du i det minste glede deg over at du har muligheten til å se hva andre har lagd. Bare husk å krysse av for visning av 3D bygninger i Google Earth. Bildet til høyre er klikkbart og viser Oslo i 3D, nærmest ser vi Slottet.

Flysimulator

Google Earth har en innebygd flysimulator, den er ikke helt realistisk, men nå var ikke meningen bak Google Earth at det skulle være en flysimulator.

For å starte flysimulatoren trykker du Ctrl + Alt + A, eller Eple + Option/alt + A for OS X brukere. Du vil få opp ett bilde som lar deg velge hvor du vil starte fra og hvilket fly du vil fly. Gassen styres med Page-Up og Page-Down. Manøvreringen av flyet skjer enten via musen eller piltastene.

Ikke alle verdens flyplasser er inkludert, men vi fant raskt at Trondheim lufthavn Værnes var lagt inn i programmet. Har du ikke lyst til å ta av fra bakken kan du alltids velge å bare fly fra programmets gjeldende visning.

Denne fulle “pilotguiden” finner du ved å gå til Google Earths flysimulatorside

Gå til Google Earths offisielle hjemmeside for å laste ned Google Earth

Comments

  1. Gunnar Melstveit

    hei, jeg har lastet ned gratisversjonen av Google Earth, men etter noen minutters søking etter et eller annet slår den seg plutselig av. Noen som har en forklaring??

  2. Gunnar Melstveit

    hei, nei ingen meldinger, maskinen går, men skjermen blir svart, og så må jeg slå av strømmen og starte maskinen på nytt for å komme igang igjen????

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *