TightVNC er ett program som lar deg fjernstyre Windows og Linux datamaskiner via Internett eller over et LAN. Dette gratis programmet består av to deler, en server og et visningsprogram. Serveren kan bare kjøres i Windows og Linux. Visningsprogrammet derimot finnes i to versjoner, en Java versjon som kan kjøres på alle plattformer som støtter Java og en “vanlig” versjon som støtter Windows og Linux. Jeg har også inkludert en liten videosnutt som viser programmet i bruk.

Det første du gjør når du kjører serveren er å skifte passordet. Passordet kan være på opptil åtte tegn, jeg anbefaler imidlertid at du ikke har passord som er kortere enn seks tegn på grunn av sikkerhetsmessige årsaker. Du vil ikke at noen skal gjette seg til passordet for så å koble seg til.

Hvis datamaskinen du vil fjernstyre er bak en router og du vil styre den via Internett må du som oftest sette opp “port forwarding” (videresending). Programmet bruker som standard port  5800 og 5900. Jeg anbefaler deg å bytte disse til en mer tilfeldig port da det vil øke sikkerheten. Synes du dette høres vanskelig ut er det bare å bruke kommentarfeltet til å be om hjelp!

(artikkelen fortsetter under filmen)

Kjører Serveren på Windows anbefaler jeg sterkt at du laster ned og installerer DFMirage driveren da denne vil øke hastigheten betraktelig. Driveren er selvfølgelig gratis slik som resten av programmene på denne siden.

Når du har gjort dette er det bare å koble seg til. På bildet ovenfor ser du hvordan det vanlige visningsprogrammet ser ut. Alt du trenger å gjøre er å skrive inn adressen til VNC serveren, dette kan være en IP-adresse eller et domene, velge hvilken kvalitet du vil ha på bilder for så å trykke på “Connect”. Hvis videresendingen er satt opp rett vil du nå få opp ett vindu som ber om et passordet du valgte tidligere. Skriv inn passordet og trykk “Ok”. Du er nå koblet til.

Har du lyst til å prøve TightVNC? Gå til programmets offisielle nedlastningsside.

Comments

  1. Carl-Erik Kopseng

    Anbefaler å sjekke ut hvordan man setter opp revers vpn om man skal hjelpe besteforeldre. UltraVNC har f.eks. en måte du kan gi dine besteforeldre en exefil de kan trykke på når de vil at du skal koble til dem. SUPERENKELT.

    Et godt (kanskje bedre) alternativ som ikke er open-source, men likevel gratis er LogMeIn. Enda enklere å sette opp og passer perfekt for “familieadministrasjon” der man slipper å tenke på rutere og port-forwarding.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *