VirtualboxVirtualBox er ett gratis program som enkelt lar deg opprette virtuelle maskiner. Programmet vedlikeholdes i dag av programvaregigangten Sun Microsystems som en del av dems Sun xVM viritualiseringsplattform. Dette gjør at Virtualbox er ett program du kan stole på! VirtualBox kan kjøres på Linux, Mac OS X, OS/2 Warp, Solaris og Windows XP eller Vista. At VirtualBox støtter så mange operativsystemer er i seg selv svært imponerende etter min mening.

VirtualBox er svært enkel i bruk

Å bruke VirtualBox er svært enkelt. Alt som kreves er egentlig en datamaskin som har litt å rutte med, synes du at datamaskinen allerede er treg tror jeg du foreløpig bør holde deg unna VirtualBox og andre virtualiseringsprogrammer.

Du starter selvfølgelig med å laste ned og installere VirtualBox. Du kan besøke nedlastningssiden til VirtualBox for å laste ned programmet, bruker du Linux kan du med stor sannsynlighet laste det ned via pakkebehandleren, eller du kan gå direkte til nedlastningssiden til Linuxversjonen av VirtualBox. Merk at programmet kommer i to versjoner, en med lukket kildekode og en med åpen kildekode. Er du en hjemmebruker som bare vil teste programmet vil jeg anbefale å gå for versjonen med lukket kildekode, dette på grunn av at den inneholder noen funksjoner som versjonen med åpen kildekode enda ikke har.

Når du har gjort dette starter du VirtualBox, da vil du i programmet få opp en veiviser som forklarer det meste. Først velger du hva du vil at gjestemaskinen skal hete og du kan eventuelt velge hvilket operativsystem du skal teste i gjestemaskinen. Deretter følger ett vindu hvor du velger hvor mye minne du vil gjestemaskinen skal ha.

Etter det må du velge hvor og hvordan du vil lagre gjestemaskinen, enten som en dynamisk fil som forandrer størrelse etter hvor mye du lagrer på gjestemaskinen eller en med fast størrelse. Det enkleste er å gå for en dynamisk fil. Til slutt velger du hvor stor denne filen skal være, valgte du dynamisk tidligere vil dette være maksimalstørrelsen på filen.

Når du har gjort dette velger du ISO-filen operativsystemet du skal installere ligger på, alternativet er å bruke en vanlig CD/DVD.

Start opp maskinen og installasjonen skal nå begynne.

Andre nøkkelfunksjoner som er verdt å nevne:

  • Støtter svært mange forskjellige gjesteoperativsytemer.
  • Mulighet for å bruke PAE.
  • God ytelse.
  • Lettforståelig brukergrensesnitt.
  • Mulig å dele mapper mellom gjestesystemet og hovedsystemet.
  • Man kan lagre såkalte “snapshots” som fungerer som gjenopprettingspunkt.
  • Mulighet for VRDP som lar deg fjernstyre gjestesystemene.
  • Pluss mye mer!

Til slutt

Vil jeg si at jeg ofte bruker VirtualBox i forbindelse med testing av forskjellige programmer og operativsystemer. Dette på grunn av at jeg kan teste ut alt mulig rart uten å måtte bekymre meg for at jeg gjør noe galt. Liker du å prøve og feile er dette absolutt verdt å prøve! Dette kan være det som skal til for å for eksempel lære seg Linux.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *